Ohjeita vihkipareille

Elämänkumppanin löytäminen on aina kiitoksen aihe. Monille on tärkeää löytää läheinen ihminen, jonka kanssa jakaa elämän ilot ja surut. Saamme kaikki iloita siitä, että te arvoisa kihlapari olette aikanaan tutustuneet toisiinne ja nyt tahdotte sitoutua elämään yhdessä sekä juhlassa että arjessa. Saamme kiittää Jumalaa hyvästä johdatuksesta, tunteesta, valmiudestanne sitoutua ja erityisesti siitä, että haluatte pyytää avioliitollenne kolmiyhteisen Jumalan siunausta. Virtain seurakunnan lahjoittaman vihkiraamatun ensi lehdillä ovat sanat:

"Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi (Kol. 3:12-15)."

Virtain seurakunnan työntekijät toivovat teille onnea ja siunausta yhteisiin suunnitelmiinne ja haluavat samalla olla mukana hääpäivän valmisteluissa ja toteuttamassa omalta osaltaan niitä suunnitelmianne, jotka koskevat hääpäiväänne. On tärkeää, että vihkitilaisuudesta voidaan yhdessä rakentaa teidän toivomustenne mukainen hetki.

Hääpäivän ja vihkitilaisuuden käytännön järjestelyt kannattaa aloittaa kirkkoherranvirastolta. Kuulutukset ovat voimassa neljä kuukautta ja viimeistään asia on hoidettava viikkoa ennen. Toisin sanoen kahdeksantena päivä kuulutusten ottamishetkestä lukien vihkiminen voidaan toimittaa. Samalla kanslisti kysyy, luetaanko kuulutukset kirkossa ja julkaistaanko ne paikallislehden kirkollisissa ilmoituksissa.

Kuulutusten ottamisen yhteydessä voidaan varata vihkiaika ja vihkipaikka. Ajan ja vihkipaikan voi toki varata puhelimitse jo hyvissä ajoin, mikäli hääpäivä on jo tiedossa. Mikäli toivomuksenanne on saada haluamanne oman srk:n pappi vihkijäksi, pyydämme huomioimaan kesän vuosiloma-ajat, jotka varmistetaan vuosittain huhtikuun puoliväliin mennessä.

Vihkitilaisuuden kaikesta musiikista voi keskustella kanttorin kanssa. Häämarssien esittely -CD:n saa lainaksi kirkkoherranvirastolta. Siihen kanttorimme Jouko Palomäki on äänittänyt 12 häämarssia. Cd:n sisältöä voit myös kuunnella vasemmalla löytyvästä linkistä. Häämarsseja ja -musiikkia valitessa kannattaa huomioida, että vihkiminen on jumalanpalvelusta ja että musiikin tulee olla jumalanpalveluksen hengen mukaista. Mikäli vihkimiseen toivotaan soitinmusiikkia ja kanttoria säestämään, on siitä aiheellista sopia kanttorin kanssa ja toimittaa hänelle tarvittaessa nuotit hyvissä ajoin ennen vihkimistä.

Uuden virsikirjan (liitteenä myös kirkolliset toimitukset) takaosassa on vihkikaava, johon kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Hääparin on hyvä miettiä, millaista vihkikaavaa käytetään. Normaalin ja lyhyen vihkikaavan ero ei käytännössä ole kuin muutama minuutti. Normaalisti vihkiminen kestää varttitunnista puoleen tuntiin.

Virtain kirkko on varattavissa kaiken kokoisiin vihkitilaisuuksiin. Mikäli vihkipari haluaa tulla vihityksi vain kahden todistajan läsnä ollessa, vihkiminen voidaan toimittaa myös kirkon sakastissa tai seurakuntatalolla. Vihkiminen voidaan toimittaa myös muualla. Siitä tulee vihkiparin ja vihkipapin sopia keskenään.

Avioliittoon siunaamisesta katso seuraava linkki: evl.fi/avioliitonsiunaaminen

Vihkiminen on myös yhteyttä luova juhla. Yhteyttä hääväen kesken voi luoda yhteisen rukouksen ohella myös virren veisuu. Seuraavat virret ovat häätilaisuuksissa olleet suosittuja:

462 Soi kunniaksi luojan

464 Kuin oksat vihannoivat vain puussa pysyen...

241 Herra rakkaastani, tunnen iloa

239 Loi Herra kuvaksensa